Kulturistika jako sport
U kulturistiky je za cíl dosáhnout požadovaného vzhledu těla, který se tvoří rýsováním svalů. Důležitými faktory je objem svalstva neboli svalové hmoty, mohutné vyrýsované nohy, velmi široká ramena a záda (tzv. křídla), úzký pas a samozřejmě i procentuální množství podložního tuku. Dále se měří síla a tvrdost svalů, symetrie a estetičnost.
Příprava na takovýto sport je hlavně psychická, musíte si uvědomit, že budete mít přísnou stravu a posilovat tvrdě na svých partií. Hlavní je si uvědomit, že to je otázka několika let, než se člověk dostane na patřičný vzhled. Posilování probíhá spíše v posilovnách, ale pokud máte možnost tak doma, ovšem musíte mít nemalé finance na nákup různých pomůcek abyste docílili pořádného posilování.
Samotné posilování je vhodné, pokud oboru rozumíte a víte co dělat, kolik zvedat a v jakých intervalech. V opačném případě je správné domluvit se s trenérem, který vám bude vytvářet tréninky na míru, či rovnou tréninkové plány na delší dobu (většinou na měsíc). Trenér vám vše vysvětlí a ukáže názorně jak na různé partie cvičit. Není doporučeno cvičit podle internetových rad, protože tam nikdo neví, jak máte poskládané tělo (tuky/svaly), zdali máte křivé záda atd. Většinou si podle těchto obecných rad zničíte tělo a místo kulturistiky začnete chodit za doktorem se zničenými klouby.
Strava je nesmírně důležitá, znovu je lepší se vyvarovat rad z internetu. Nejlépe Vám poradí výživový poradce, který vás kompletně změří a vytvoří jídelníček na míru. Většinou se strava skládá z proteinu neboli bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Někteří kulturisté však svůj jídelníček doplňují zakázanými látky jako jsou steroidy, pro větší nárust svalů. Doporučujeme spíše tréninky a jídelníčky doplňovat vitamíny, proteiny a bcaa.
Posledním důležitým faktorem je pořádný odpočinek. Po každém namáhavém tréninku či ve volným dnu. Nikdo si nechce zhuntovat tělo a svaly. Odpočinek bývá podceňovaný, ale můžete se takzvaně ‚‚přecvičit‘‘ a to bude vést k zvracení a určitě vynechání dalších tréninků.